Topic outline

  • Cum să motivați și să implicați cursanții adulți / Un program de formare pentru personalul și profesorii din educația adulților

                                      

    Bine ați venit la "Cum să motivați și să implicați cursanții adulți", un program de formare pentru personalul și profesorii din educația adulților, dezvoltat ca parte a proiectului STEMS Erasmus +.

    Cursul este format din șase secțiuni listate mai jos. Fiecare dintre ele conține o scurtă introducere, materiale de lectură și activități online.


  • Introducere în programul de formare STEMS

    Acest program de formare se adresează tuturor profesioniștilor din educația adulților, inclusiv personalului didactic și non-didactic din instituțiile de educație a adulților. Ghidurile, strategiile și instrumentele furnizate pot fi utile atât pentru începători, cât și pentru membrii personalului cu experiență.


    DE CE ESTE FOLOSITOR?


    Vă va ajuta să dezvoltați competențe legate de sprijinirea și motivarea cursanților adulți să persiste în învățare. Programul de formare conține strategii și instrumente motivaționale eficiente pentru interacțiunea cu cursanții adulți, inclusiv utilizarea instrumentelor digitale și a rețelelor sociale pentru a spori participarea și implicarea cursanților.


    Folosește o abordare de învățare mai flexibilă și mixtă și cuprinde 60 de ore de instruire, 30 de ore de instruire fiind efectuate față în față și 30 de ore într-un mediu online. Puteți selecta abordarea de formare - învățare față în față sau la distanță - în funcție de contextul și nevoile dvs. de formare.


    Toate activitățile și materialele furnizate sunt disponibile în 6 limbi europene - engleză, maghiară, croată, bulgară, română și cehă. Dacă aveți nevoie de o altă versiune lingvistică a acestui program de instruire, vă rugăm să vizitați stems-project.eu și să selectați una dintre versiunile lingvistice furnizate.


    CE TEME ACOPERĂ?


    Programul de instruire cuprinde resurse pentru următoarele subiecte:


    De asemenea, conține un instrument de autoevaluare care îi va ajuta pe participanții de formare să stabilească obiective de învățare, să monitorizeze și să evalueze progresul lor de învățare. Pentru o prezentare detaliată a subiectelor acoperite de acest program de instruire, citiți tabelul de mai jos.

    • Partea 1: Cum învață adulții

      Scopul primei părți a acestui program este de a ajuta personalul și profesorii din educația adulților să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în acest domeniu, referindu-se la teoriile majore și implicațiile acestora, la trăsăturile caracteristice ale învățării adulților, la rolurile și impactul didactic, la metode de educație a adulților și la principalele bariere și motivații identificate în educația adulților.

    • Partea 2 : Comunicarea

      Bine ați venit la partea numarul doi a cursului -  " Comunicarea " . Vom învăța cum să ascultăm activ, să comunicăm eficient și să gestionăm conflictele. Ne vom concentra atenția, de asemenea, pe crearea unei culturi a empatiei și respectului și dezvoltarea unei relații bune cu cursanții adulți.

      Această parte este formată din trei lecții. Pentru a finaliza partea de COMUNICARE a cursului STEMS, inclusiv chestionarele furnizate, link-uri și materiale descărcabile, veți avea nevoie de aproximativ 7 ore.


    • Partea 3: Gestionarea unei clase

      Bine ați venit la Partea 3 a cursului - Gestionarea unei clase. Vom învăța dinamica și coeziunea grupului, precum și metodele potrivite pentru gestionarea cursanților adulți.

      Această parte este formată dintr-o lecție. Pentru a finaliza partea GESTIONAREA UNEI CLASE, a cursului STEMS, inclusiv chestionarele furnizate, linkurile și materialele descărcabile, veți avea nevoie de aproximativ 3 ore.


    • Partea 5: Instrumente digitale în educația adulților

      Bine ați venit la Partea 5 a cursului - Instrumente digitale în educația adulților. Vom învăța cum să proiectăm, să organizăm și să desfășurăm activități de predare cu ajutorul instrumentelor digitale. De asemenea, vom învăța cum să evaluăm procesul de învățare și predare prin utilizarea instrumentelor digitale.

      Această parte este compusă din două lecții. Pentru a finaliza INSTRUMENTE DIGITALE ÎN EDUCAȚIA ADULȚI, parte a cursului STEMS, inclusiv chestionarele furnizate, link-uri și materiale descărcabile, veți avea nevoie de aproximativ 5 ore.

    • Partea 6: Marketingul în educația adulților

      Scopul Părții 6 a acestui program este de a vă ajuta să dobândiți patru abilități practice, valoroase și foarte utile pe care le puteți aplica în orice instituție de învățământ sau companie. Veți dobândi următoarele abilități:

      ABILITATEA 1 - Abilitatea de a veni cu o schiță pentru un nou produs educațional - un curs educațional

      ABILITATEA 2 - Abilitate de a defini un segment de piață țintă al unui curs educațional

      ABILITATEA 3 - Abilitate de a formula obiectivele de învățare ale unui curs educațional

      ABILITATEA 4 - Abilitatea de a pregăti promovarea unui curs educațional pe rețelele sociale precum Facebook, Instagram și Twitter

      Cel mai bun mod de a învăța abilități practice este „învățarea prin exersare”. Prin urmare, deschideți prima prezentare din cele patru și urmați instrucțiunile. Efectuați toate sarcinile cu atenție și temeinic. Acesta este cel mai rapid mod de a învăța abilități. Când ajungeți la sfârșitul primei prezentări, treceți la următoarea. Vă dorim un studiu plăcut și distractiv al Părții 6.

    • Instrument de auto-evaluare

      Acest instrument de autoevaluare a fost dezvoltat ca parte a proiectului STEMS (Sprijinirea cadrelor didactice și a personalului în motivarea cursanților adulți) pentru a ajuta participanții: profesori / formatori / educatori implicați în educația adulților și membri ai personalului non-educativ să urmărească, să evalueze și să monitorizeze dezvoltarea competenței lor în legătură cu motivarea participării adulților la învățare.

      Instrumentul de autoevaluare încurajează participanții să reflecteze asupra metodelor lor de predare a strategiilor pe care le folosesc pentru a implica adulții în procesul de învățare. Reprezintă un instrument util pentru evaluarea cunoștințelor / competențelor necesare pentru a atrage participanți și a-i ține implicați pe tot parcursul procesului. În plus, instrumentul permite participanților să-și monitorizeze progresul și să își înregistreze experiențele de predare și de lucru cu elevi adulți.

      Acest instrument este doar primul pas al căii de învățare prevăzute de proiectul STEMS (stems-project.eu). Beneficiarii care vor participa la autoevaluare (formatori, profesori, personal) sunt încurajați să participe la un program de învățare care se va concentra pe sporirea competențelor lor pentru motivarea participării și susținerea persistenței adulților în învățare.

      Principalele obiective ale instrumentului de autoevaluare sunt:

      1. încurajează participanții să reflecteze asupra competențelor / strategiilor lor și a instrumentelor pentru motivarea și implicarea cursanților adulți, precum și menținerea persistenței lor în învățare;
      2. să-i ajute să își evalueze competențele de motivație, precum și punctele tari și punctele slabe și să răspundă mai bine la nevoile furnizorilor de educație pentru adulți și ale cursanților adulți;
      3. să ofere participanților un instrument util care poate fi folosit pentru a-și urmări progresul și a depăși obstacolele;
      4. să promoveze o mai bună comunicare și înțelegere a nevoilor adulților adulți prin utilizarea TIC;
      5. ajuta profesorii să identifice barierele care împiedică participarea și persistența adulților la învățare


      Conținutul instrumentului de autoevaluare

      Acest instrument este destinat să fie utilizat înainte, în timpul și după formarea profesională - astfel încât participanții (profesori / formatori / educatori și personal non-educațional) să își poată urmări nivelul de competență inițial cu modul în care progresează în timpul cursului și să îl compare cu nivelul de după finalizarea cursului.

      Evaluarea inițială care utilizează instrumentul de autoevaluare va fi folosită pentru a determina nivelul existent al competenței de motivație și evaluările intermediare și finale pentru a măsura progresul.

      Acesta este compus dintr-un set de enunțuri pentru categoriile cheie la care participanții ar trebui să reflecteze și apoi să marcheze cât de mult sunt de acord cu afirmația sau să marcheze cât de înalt este nivelul lor de competență.

      Categoriile incluse sunt următoarele:

      • Teoria învățării adulților
      • Comunicare interpersonală
      • Managementul cursanților
      • Angajamentul și persistența cursanților
      • Utilizarea instrumentelor TIC
      • Marketing în predare

      Fiecare categorie este descrisă pe scurt pentru a ajuta participantul să înțeleagă ce înseamnă un nivel bun de cunoștințe pentru fiecare dintre categorii. În acest fel, participantul poate vizualiza principalele rezultate sau dovezi care sunt necesare pentru a avea un nivel bun al competenței respective.

      Sub fiecare categorie, participanții pot găsi un set de afirmații, constând în descriptori „pot face / înțelege / încuraja” pentru a facilita reflectarea și autoevaluarea competențelor relevante în predarea și motivarea cursanților adulți.


      Graficele auto-evaluării

      Fiecare enunț este însoțit de un grafic de la 1 la 5, cu 1 reprezentând cunoștințe foarte scăzute și 5 reprezentând un nivel ridicat de cunoștințe sau un grafic de la 1 la 5 unde 1 reprezintă întotdeauna, 2: de obicei, 3: uneori, 4: greu vreodată, 5: niciodată.

      Pentru a obține feedback corect, este important să răspundeți la fiecare afirmație cu sinceritate, gândindu-vă la situația dvs. actuală, nu la modul în care doriți să fiți în viitor. Făcând ultima activitate de autoevaluare, luați timp pentru a reflecta asupra cunoștințelor și competenței dvs. actuale și a gândi sincer la nivelul dvs. din fiecare categorie.

      Cu toate acestea, trebuie să fiți conștient de faptul că învățarea de a preda, motiva și atrage participanții în procesul de învățare este un proces continuu și de-a lungul vieții!

      Evaluarea instrumentului

      Chiar dacă este foarte dificil să cuantificăm competențele didactice, cunoștințele, atitudinile, abilitățile și abilitățile pentru a măsura progresul unei persoane în raport cu categoriile evaluate, se fac câteva recomandări în funcție de scorul obținut.

      Această opțiune îi poate ajuta pe participanți să își vizualizeze mai bine nivelul de competență și să acționeze pentru a-și îmbunătăți cunoștințele, abilitățile, atitudinile și abilitățile. Când te autoevaluezi devii un participant activ la evaluare, îți permite să îți evaluezi punctele forte și, de asemenea, domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești.

      Rezultatele acestui instrument identifică domeniile prioritare și ar trebui să stimuleze reflecțiile și introspecția.

      Evaluarea Feedbackului

      Există 3 indicatori :

      NIVEL BUN DE CUNOȘTINȚE, SCOR 186-310

      Conform acestui scor, demonstrați cunoștințe bune, abilități și atitudini pe care trebuie să le aibă profesorii / formatorii și alți angajați ai școlii pentru a promova experiența de învățare relevantă și a proiecta lecții.

      Ca puncte forte, demonstrați o cunoaștere exactă a subiectului în aceste chestiuni și puteți utiliza strategii, resurse și date eficiente pentru a satisface nevoile adulților adulți.

      Recomandări: 

      Continuați pe acest drum și nu uitați că un bun educator, atât la sfârșitul unei clase, cât și la mijlocul muncii, se gândește la activitatea de zi cu zi și își adaptează predarea, relațiile și atitudinile față de nevoile elevului adult.

      Profesorul, formatorii și alți angajați ai școlii trebuie să păstreze date / dovezi pentru a urmări realizarea obiectivelor și participarea la activități de dezvoltare profesională. Mai mult, este recomandat să luați parte la o evaluare continuă a modului în care planul de dezvoltare profesională și obiectivele sunt îndeplinite într-un mod care are un impact durabil asupra performanței și pentru profesioniști și cursanți adulți.

      Pentru resurse utile, puteți verifica și modulele de instruire dezvoltate pentru proiectul STEMS, disponibile la stems-project.eu.

      NIVEL MEDIU DE CUNOȘTINȚE, SCOR 62-186 

      Rezultatele dvs. de autoevaluare indică faptul că aveți cunoștințe, abilități, abilități și atitudini medii despre competențele cheie de predare, ceea ce indică necesitatea unor acțiuni pentru a adapta lecțiile / conținutul, la condițiile, pregătirea și așteptările cursanților adulți.

      Recomandări cheie:

      Această autoevaluare este primul pas pentru reflecție și ajustarea stilului dvs. de predare. Vă permite să vă evaluați obiceiurile de lucru și interacțiunea cu cursanții adulți în ceea ce privește angajamentul, managementul clasei sau alte cunoștințe didactice, predare practică și experiență.

      Așadar, există câteva recomandări cheie de luat în considerare:

      • dezvoltați planuri adecvate ca durată și adaptați planurile atunci când este necesar
      • combinați teoria și practica folosind cunoștințele care vin odată cu experiența
      • schimbați obiceiurile / practicile care nu funcționează cu practicile care au un impact pozitiv asupra rezultatelor participanților

      Prin proiectul STEMS, lectură și resurse suplimentare sunt disponibile pe platforma Moodle la stems-project.eu.

      NIVEL SCĂZUT DE CUNOȘTINȚE, SCOR 0-62

      Scorul dvs. scăzut la autoevaluare demonstrează că aveți nevoie de îmbunătățiri pentru a vă ridica nivelul de cunoștințe și de a vă dezvolta abilitățile. Dar nu trebuie să vă faceți griji, pentru că sunt disponibile multe resurse pentru a îmbunătăți cunoștințele cheie menționate în această autoevaluare.

      Recomandări cheie

      • ajustați-vă stilul de comunicare la modul de comunicare al cursanților adulți
      • folosiți Taxonomia lui Bloom ca referință
      • găsiți timp pentru a evalua periodic dacă planul lecțiilor, obiectivele și strategiile de management al școlii, funcționează sau au nevoie de îmbunătățiri
      • forumurile profesionale, cum ar fi întâlnirile de clasă, coaching-ul de la egal la egal, evaluarea de la egal la egal, sunt instrumente utile pentru a oferi feedback și informații
      • aplica strategii de diferențiere specifice conținutului, procesului și așteptărilor produsului

      Prin proiectul STEMS, lectură și resurse suplimentare sunt disponibile pe platforma Moodle la stems-project.eu.