Topic outline

 • Hogyan motiváljunk és vonjunk be felnőtt tanulókat?/ Képzési program felnőttképzést szervező személyzetnek és felnőttoktatóknak.

                                    

  Üdvözöljük a "Hogyan motiváljunk és vonjunk be a felnőtt tanulókat?" című képzési programban, amely a STEMS Erasmus+ projekt keretében a felnőttképzést szervező személyzet és felnőttoktatók számára lett fejlesztve.

  A tanfolyam hat modulból áll, amelyeket az alábbiakban sorolunk fel. Mindegyik rövid bevezetőt, olvasmányokat és online tevékenységeket tartalmaz.  • Bevezetés a STEMS képzési programba

   MI EZ A KÉPZÉS?

   Ez a képzési program minden felnőttképzési szakembernek szól, beleértve a felnőttképzési intézmények oktatóit és nem-tanító személyzetét is. A rendelkezésre álló irányelvek, stratégiák és eszközök hasznosak lehetnek kezdő és tapasztalt munkatársak számára egyaránt.

   MIÉRT HASZNÁLJAM?

   Segíteni fog a kompetenciák fejlesztésében, amelyek támogatják és motiválják a felnőtt tanulókat, hogy kitartsanak a tanulási folyamatban. A képzési program hatékony motivációs stratégiákat és eszközöket tartalmaz a felnőtt tanulókkal való interakcióhoz, beleértve a digitális eszközök és a közösségi média használatát a tanulók részvételének és elkötelezettségének növelése érdekében.

   Rugalmasabb, vegyes tanulási megközelítést alkalmaz egy összesen 60 órás képzés keretében: 30 órás oktatási anyagot személyes jelenlétben és 30 órát online környezetben. Kiválaszthatja a képzési megközelítést – személyes/jelenléti, vagy távoktatási formában - a képzési környezetének és igényeinek megfelelően.

   Az összes tevékenység és anyag elérhető 6 európai nyelven – angol, magyar, horvát, bolgár, román és cseh nyelven. Ha ennek a képzési programnak valamely elkészült nyelvi változatára van szüksége, látogasson el a www.stems-project.eu oldalra, és válassza ki a rendelkezésre állók egyikét.

   MILYEN TÉMÁKAT TARTALMAZ?

   A képzési program a következő 6 témákhoz tartalmaz forrásokat:

   1. hogyan tanulnak a felnőttek,

   2. kommunikáció,

   3. osztály/tanuló csoport vezetése,

   4. tanulók bevonása,

   5. digitális eszközök a felnőttképzésben,

   6. marketing a felnőttképzésben.

   Önértékelő eszközt is tartalmaz, amely segít a képzésben résztvevőknek kitűzni a tanulási célokat, figyelemmel kísérni és értékelni a tanulás előrehaladását. A képzési program által érintett témák részletes áttekintéséhez olvassa el az alábbi táblázatot.


   • 1. MODUL: Hogyan tanulnak a felnőttek?

    A program 1. moduljának célja, hogy segítse a felnőttképzési személyzetet és a tanárokat a felnőttkori tanulás területén szerzett ismereteinek és készségeinek fejlesztésében, hivatkozva a fő tanulási elméletekre és azok következményeire, a felnőttkori tanulás jellegzetes vonásaira, a didaktika szerepére és hatásaira a felnőttképzésben, valamint a felnőttkori tanulásban azonosított fő akadályokra és motivációkra.

   • 2. MODUL: Kommunikáció

    Üdvözöljük a kurzus 2. Moduljában - Kommunikáció.

    Megtanuljuk, hogyan kell aktívan hallgatni, hatékonyan kommunikálni és kezelni a konfliktusokat. Foglalkozunk továbbá az empátia és a tisztelet kultúrájának megteremtésével, valamint a felnőtt tanulókkal történő jó kapcsolat kialakításával.

    Ez a rész három leckéből áll. A STEMS kurzus KOMMUNIKÁCIÓS részének befejezéséhez, beleértve a rendelkezésre álló kvízek, linkek és letölthető anyagok áttekintését, körülbelül 7 órára lesz szüksége.   • 3. MODUL: Az Osztály/Tanulócsoport vezetése

    Üdvözöljük a tanfolyam 3. moduljában – Az Osztály/Tanulócsoport vezetése. Megtanuljuk a csoportdinamikát és az összetartást, valamint a felnőtt korosztálynak megfelelő oktatási módszereket.

    Ez a modul egy leckéből áll. A STEMS tanfolyam "AZ OSZTÁLY/TANULÓCSOPORT VEZETÉSE" részének - beleértve a rendelkezésre álló kvízeket, linkeket és letölthető anyagokat - befejezéséhez körülbelül 3 órára lesz szüksége.


   • 4. MODUL: A tanulók bevonása

    Üdvözöljük a tanfolyam 4. moduljában. A tanfolyam ezen szakaszában megpróbálunk segíteni a felnőttképzőknek abban, hogy felismerjék az elkötelezettség fontosságát, amelyet a tanulás és a benne rejlő kincsek kulcsfontosságú szempontjaként kell biztosítani.   • 5. MODUL: Digitális eszközök a felnőttképzésben

    Üdvözöljük a kurzus 5. szakaszában - Digitális eszközök a felnőttképzésben. Megtanuljuk, hogyan kell tervezni, megszervezni és végrehajtani a tanítási tevékenységeket digitális eszközök segítségével. Azt is megtanuljuk, hogyan lehet digitális eszközök segítségével értékelni a tanulás és tanítás folyamatát.

    Ez a rész két leckéből áll. A STEMS tanfolyam DIGITÁLIS ESZKÖZÖK FELNŐTT OKTATÁS részének befejezéséhez, beleértve a mellékelt kvízeket, linkeket és letölthető anyagokat, körülbelül 5 órára lesz szüksége.   • 6. MODUL: Marketing a felnőttképzésben

    A program 6. moduljának célja négy gyakorlati, értékes és nagyon hasznos készség elsajátítása, amelyek bármely oktatási intézményben vagy vállalkozás esetében alkalmazhatók. A következő készségeket sajátítja el:

    1. KÉPESSÉG - Képesség egy új oktatási termék tervezetének kidolgozására - oktatási tanfolyam

    2. KÉPESSÉG - Képesség egy oktatási tanfolyam célpiaci szegmensének meghatározására

    3. KÉPESSÉG - Képesség egy oktatási tanfolyam tanulási céljainak megfogalmazására

    4. KÉPESSÉG - Képesség egy oktatási tanfolyam promóciójának előkészítésére a közösségi hálózatokon, például a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren

    A gyakorlati készségek elsajátításának legjobb módja a "gyakorlás útján történő tanulás". Ezért nyissa meg az első prezentációt a négy közül, és kövesse az utasításokat. Végezzen el minden feladatot gondosan és alaposan. Ez a leggyorsabb módja a készségek elsajátításának. Amikor az első prezentáció végére ér, folytassa a következővel. Kellemes és szórakoztató tanulmányozást kívánunk a 6. modulhoz!

    1. KÉPESSÉG - Képesség egy új oktatási termék - egy oktatási tanfolyam - tervezetének elkészítéséhez

    2. KÉPESSÉG - Képesség egy oktatási tanfolyam célpiaci szegmensének meghatározására

    3. KÉPESSÉG - Képesség az oktatási tanfolyam tanulási céljainak megfogalmazására

    4. KÉPESSÉG - Képesség egy oktatási kurzus promóciójának előkészítésére a közösségi hálózatokon, például a Facebookon, az Instagramon és a Twitter-en   • Önértékelési eszköz

    Ez az önértékelési eszköz a STEMS (Tanárok és a felnőttképzési munkatársak támogatása a felnőtt tanulók motiválásában) projekt részeként lett kifejlesztve, hogy segítse a résztvevőket, a felnőttképzésben részt vevő tanárokat/oktatókat/trénereket és a nem oktatási munkatársakat a bevonás, az értékelés és a nyomon követés terén.

    Arra ösztönzi a résztvevőket, hogy gondolják át tanítási módszereiket és stratégiáikat, melyeket felnőttek tanulási folyamatba való bevonására használnak. Hasznos eszközként szolgálhat a szükséges ismeretek/kompetenciák felméréséhez a résztvevők bevonásával és megtartásával kapcsolatosan. Lehetővé teszi továbbá a résztvevők számára, hogy figyelemmel kísérjék előrehaladásukat és rögzítsék a felnőtt tanulókkal való tanítással és együttműködéssel kapcsolatos tapasztalataikat.

    Ez az eszköz csak a STEMS projekt (stems-project.eu) által előirányzott tanulási út első lépése. Az értékelésében részt vevő kedvezményezetteket (oktatók, tanárok, alkalmazottak) arra ösztönzi, hogy vegyenek részt egy olyan tanulási programban, amely arra összpontosít, hogyan növelje kompetenciáikat a részvétel motiválására és a felnőttek tanulásban való kitartásának támogatására.

     

    Az önértékelési eszköz fő céljai:

    1. arra ösztönözni a résztvevőket, hogy gondolják át kompetenciáikat/stratégiáikat a felnőtt tanulók motiválásában és bevonásában, valamint a tanulásban való kitartásuk megőrzésének eszközeiben
    2. segítsen felmérni saját motivációs kompetenciáikat, erősségeiket és gyengeségeiket, hogy ezáltal jobban reagáljanak a felnőttképzési szolgáltatók és a felnőtt tanulók igényeire
    3. a résztvevők rendelkezésére bocsát egy hasznos eszközt, amely felhasználható nyomonkövetéshez és akadályok leküzdéséhez
    4. elősegíti a felnőtt tanulók igényeinek jobb megértését és a velük való kommunikációt az IKT használatával
    5. segít azonosítani azokat a korlátokat, amelyek akadályozzák a felnőttek részvételét és kitartását a tanulásban

     

    Az önértékelő eszköz tartalma

     

    Az eszközt a szakmai továbbképzés előtt, közben és utána is javasolt használni – ezáltal a résztvevők (tanárok/képzők/oktatók és a nem-oktatási személyzet) nyomon tudják követni kompetencia szintjük haladását, a kezdeti állapottól a végkifejletig, így a tanfolyam befejezése után összehasonlíthatóvá válnak az ide vonatkozó adatok.

    Az önértekelő eszközzel mérhetővé válik a motivációs kompetencia, a kezdeti szinttől fogva használható, végigkövetve a közép- és végsőértékeket. Ezáltal az előrelépés mértéke válik mérhetővé.

    Az eszköz a kulcskategóriák mentén tartalmaz állításokat, amelyeken a résztvevők elgondolkodhatnak, majd meg kell jelölniük, hogy mennyire értenek egyet azzal az állítással vagy hogy meglévő kompetenciaszintjüket hová sorolnák.

    A kategóriák a következők:

    • Felnőttkori tanuláselmélet
    • Személyközi kommunikáció
    • Tanulók menedzsmentje
    • Tanulói elkötelezettség és bevonás
    • IKT eszközök használata
    • A tanítás marketingje